Nasi Tumpeng

Een belangrijke levensgebeurtenis of een feestelijke bijeenkomst wordt in Indonesië vaak gevierd met een prachtig opgemaakte Nasi Tumpeng. Deze selamatan – een feestelijke, ceremoniële bijeenkomst – wordt traditioneel gegeven als dank voor het geven van de overvloed van de oogst of andere zegeningen. 

Voor speciale live events: een
Nasi Tumpeng Catering, -Workshop of -Ceremonie

Traditie
Volgens de traditie brengt de Nasi Tumpeng – met een oneven aantal gerechten waaraan symbolische waarde wordt toegekend – extra geluk en voorspoed.

Van oudsher worden in Indonesië – en vooral op Java als vruchtbaar eiland met tal van bergen en vulkanen – de bergen vereerd als de verblijfplaats van hyang, de geest van voorouders en goden. De kegelvormige berg gele rijst van de Nasi Tumpeng symboliseert dan ook een heilige berg.

Nasi Tumpeng Catering
Voor bijvoorbeeld een feestelijke gelegenheid waarbij een speciaal persoon in het zonnetje gezet gaat worden, kun je een Indonesisch buffet met een Nasi Tumpeng bestellen. Het buffet wordt dan ‘geopend’ door aan de belangrijkste persoon (bijvoorbeeld de jarige, de oudste, de geliefde of de aanstaande ouders) de punt van de tumpeng aan te bieden.

Vervolgens kunnen de overige gasten genieten van de nasi tumpeng en alle gerechten. Naast de nasi tumpeng zullen de gerechten in buffetvorm opgediend staan. Deze speciale vorm van opdienen biedt in Indonesië de aanwezigen extra saamhorigheid en harmonie en een gevoel van dankbaarheid.

Samen bespreken we voor welke gelegenheid je een Nasi Tumpeng wenst, en de speciale gerechten die hierbij horen worden met extra zorg bereid en opgediend.

Nasi Tumpeng Ceremonieel
Ook is het mogelijk er een Indonesisch ceremonieel bij te boeken, waarbij intenties worden bestendigd middels een authentiek Javaans ritueel. Dit zal dan in samenwerking met de stichting Aliran.nl worden verzorgd. Vanwege het bijzondere en persoonlijke karakter zijn hier extra kosten aan verbonden.

Nasi Tumpeng

Nasi Tumpeng Workshop

Een Nasi Tumpeng kun je ook als speciale workshop boeken met een groep van ongeveer 6 tot 12 personen. Deze workshop zal een hele dag in beslag nemen, want naast het bereiden van de gerechten, vergt de versiering en opmaak van de tumpeng nogal wat knutselwerk, een bijzondere ervaring om samen aan te werken.

Het komt hierbij aan op teamwork en het gezamenlijk bereiden en na afloop delen met een groter gezelschap bestendigd de herdenking of viering van een bepaalde persoon of gebeurtenis, zoals een verloving of huwelijk, verjaardag of geboorte, of de sterfdag van een geliefd familielid. Deze speciale dag verdient toch een gedenkwaardige, culinaire omlijsting?