Nasi Tumpeng

Een belangrijke levensgebeurtenis of een feestelijke bijeenkomst wordt in Indonesië vaak gevierd met een prachtig opgemaakte Nasi Tumpeng. Deze selamatan – een feestelijke, ceremoniële bijeenkomst – wordt traditioneel gegeven als dank voor het geven van de overvloed van de oogst of andere zegeningen. Maar er zijn tegenwoordig altijd wel mooie gelegenheden om een Nasi Tumpeng op tafel te zetten!

Traditie
Volgens de traditie brengt de Nasi Tumpeng – met een oneven aantal gerechten waaraan symbolische waarde wordt toegekend – extra geluk en voorspoed. Van oudsher worden in Indonesië – en vooral op Java als vruchtbaar eiland met tal van bergen en vulkanen – de bergen vereerd als de verblijfplaats van hyang, de geest van voorouders en goden. De kegelvormige berg gele rijst van de Nasi Tumpeng symboliseert dan ook een heilige berg. 

Nasi Tumpeng Catering 
Voor bijvoorbeeld een feestelijke gelegenheid waarbij een speciaal persoon in het zonnetje gezet gaat worden, kunt u een Indonesisch buffet met een Nasi Tumpeng bestellen. Het buffet wordt dan ‘geopend’ door aan de belangrijkste persoon (bijvoorbeeld de jarige, de oudste, de geliefde of de leider van een organisatie) de punt van de tumpeng aan te bieden. Vervolgens kan de rest van het gezelschap genieten van de nasi tumpeng en alle gerechten. Naast de nasi tumpeng zullen de gerechten in buffetvorm opgediend staan. Deze speciale vorm van opdienen biedt in Indonesië de aanwezigen extra saamhorigheid en harmonie en een gevoel van dankbaarheid. 

Samen met u bespreek ik voor welke gelegenheid u een Nasi Tumpeng wenst, en de speciale gerechten die hierbij horen worden met extra zorg bereid en opgediend.
**Belt u gerust voor meer informatie of vraag vrijblijvend een offerte via de contactpagina

Nasi Tumpeng Workshop
Een nasi tumpeng kunt u ook als speciale workshop boeken met een groep van ongeveer 6 tot 12 mensen. Deze workshop zal een hele dag in beslag nemen, want naast het bereiden van de gerechten, vergt de versiering en opmaak van de tumpeng nogal wat knutselwerk. Maar is vreselijk leuk om te doen! Het komt hierbij aan op teamwork en het gezamenlijk bereiden en na afloop delen met een groter gezelschap bestendigd de herdenking of viering van een bepaalde persoon of gebeurtenis, zoals een verloving of huwelijk, verjaardag of geboorte, of de sterfdag van een geliefd familielid. 
**Belt u gerust voor meer informatie of vraag vrijblijvend een offerte via de contactpagina

Nasi Tumpeng Ceremonieel
Ook is het mogelijk er een Indonesisch ceremonieel bij te boeken, waarbij intenties worden bestendigd middels een authentiek Javaans ritueel. Dit zal dan in samenwerking met de stichting Aliran.nl worden verzorgd. Vanwege het bijzondere en persoonlijke karakter zijn hier extra kosten aan verbonden. 
**Belt u gerust voor meer informatie of vraag vrijblijvend een offerte via de contactpagina

Nasi Tumpeng
0